Bahçecilik ve tarım

Roka Yetiştiriciliği | Roka Nasıl Ekilir?

Hemen herkesin sofrasında gerek meze gerek salata olarak bulundurduğu ve son derece sağlıklı olan Roka nasıl ekilir ve yetiştirilir bir çok insanın merak ettiği konulardan birisi. Bu tarz yeşillikleri insanlar özellikle bu içinden hala çıkamadığımız pandemi döneminde kendi bahçe, balkon ve saksılarında yetiştirme eğilimine girdiler. Sebebi de malum, hijyen konusu ve kimsenin dokunmadığı sebzeleri tüketmek.

Ben de bugün bu sorunun cevabına hızlı ve pratik bilgiler ile ulaşmanıza sağlamaya çalışacağım. Haydi gelin biraz rokayı tanıyalım.

Roka nedir?

Roka, (Eruca vesicaria), yaprakları yenen turpgiller (Brassicaceae) familyasından bir bitkidir. Salatalarımızın, özellikle balık menülerimizin olmazsa olmazı olan bu yeşillik, hafif acımsı olmasıyla meşhurdur. Hızlı büyüyen bir bitki olmasının yanında arka ya da balkon bahçenizde küçük bir alanda ya da saksı içerisinde taze tüketim için yetiştiriciliğini yapabilirsiniz.

Roka ne zaman ekilir?

Roka Şubat ayı ortasından sonra Ağustos başına kadar ekimi yapılabilir, hasata gelmesi için geçmesi gereken süre, ideal şartlar altında, yaklaşık 6-7 haftadır. Saksı ortamında yaptığınız yetiştiricilikte ideal koşulları sağlamanız, hafif ve geçirgen yapılı toprak, düzenli sulama, gübreleme ve çimlenmesi için ihtiyaç olan 20 – 25 derece arasındaki sıcaklığı, halinde 2 – 3 hafta sonra taze ve sulu rokaları tüketmeye başlayabilirsiniz.

Sıcaklığın 10 derecenin altına düşeceği bölgelerde örtü altında yetiştiricilik yapılması tercih edilmelidir. Sıcaklığın düşük gitmesi durumunda bitki kök ve üst aksam gelişiminde yavaşlama ve stres belirtileri (sararma) görülür.

Roka nasıl ekilir? Roka yetiştirmede roka ne zama nekilir ve büyüme süresi nedir? https://huglero.com
Roka fidanı

Roka, erken hasat edildiğinde sulu ve tatlı özellikleri taşır, geç hasat edildiğinde daha kart ve acımsı bir tada sahip olur. Ticari olarak yapmıyorsanız bu işi hasat etme zamanı sizin karar vereceğiniz bir süreçtir. Aşağıda roka yetiştiriciliğinin hızlı adımlarla anlatımını göreceksiniz.

Roka nasıl ekilir? – Tohum ekimi

Ekim Yastığı Hazırlanışı

Bahçenizde ekim yapacağınız toprağın ağır ve killi yapıya sahip olmadığına emin olun. Hafif ve humuslu toprak sizin isteyeceğiniz üretim ortamıdır. Üretim ortamına ekimden önce, 25 kg – N, 15 Kg – P2O5 , 15 kg – K2O taban gübresi dekara düşecek şekilde karıştırılır. Yanmış hayvan gübresi de baştan karıştırılabilir.

Tohum Ekimi

Roka tohumları yaklaşık 0,5 cm (5 mm) derinliğe, 1 – 2 cm sıra üzerine, 20 cm sıra arasına ve 2 m uzunluğunda sıralara ekim yapılabilir. Tohum ekimi sonrası çimlenme hızını artırmak için ortamınızın üzerini naylon ile örtebilirsiniz. 1 – 2 hafta arayla ekim programını yenilerseniz sürekli üretim yapabilmeniz mümkün olacaktır.

Yapraktan Gübreleme

 2 – 3 haftadan sonra yapraktan düzenli gübreleme yapmanız sağlıklı ve sorunsuz şekilde ürün almanıza yardımcı olacaktır.

Hasat

Roka yetiştiriciliği nasıl yapılır? Roka nasıl yetiştirilir? https://huglero.com
Roka hasat zamanı

Bu başlığa kadar Roka nasıl yetiştirilir sorusunun cevabını vermeye çalıştım. Şimdi sıra emeğimizin karşılığı olan hasat adımına geldik. Rokalarınız 7 -8 hafta sonra hasata gelecektir. 1 m2 alandan 20 – 35 bağ roka alabilirsiniz. 2 biçim yaparak hasadınızı tamamlayabiliriz. İlk biçim sonrası üst gübre takviyesi ile daha hızlı bir gelişim sağlayabilirsiniz.

Sonuç

Sevgili dostlarım size roka nasıl yetiştirilir hakkında bilgi vermeye çalıştım. Roka yetiştiriciliği çok basit ve sofranızda devamlı bulundurabileceğiniz bir sebze olması çok sağlıklı ve lezzetli. Bir çok hastalığa iyi geldiği düşünülen roka ayrıca da bir C vitamini deposudur. Kendinize ait taze ve organik roka nasıl yetiştirilir sorusun cevabını bildiğinize göre artık başlayabilirsiniz. Umarım sizlere yardımcı olabilecek bir yazı olmuştur. İyi okumalar.

Sağlıcakla kalın,

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu