23-25 Mayıs’ta Ege ve Akdeniz’de Yaşanan Don Zararı Üreticilere Zarar Verdi
Bir yıllık emek ve çaba bir gecede yerle bir oldu. Dünyanın en zor ve en riskli mesleklerinden birisi çiftçilik desek yanlış söylemiş olmayız. Bu zorluğun sebebi, üreticilerin her şeyin yanında bir de doğa ana ile mücadele ediyor olmasıdır. Bu mücadeleyi şu örnekle açıklayabiliriz. Sabah uyandınız, güzelce kahvaltınızı yaptınız ve mutlu bir şekilde işinize gitmek için yola çıktınız. Yolda yürürken arkanızdan size yaklaşan kişiyi fark etmediniz ve gafil avlanarak yere serildiğinizi düşünün. Nasıl hissederdiniz? Bütün enerji ve motivasyonunuzu kaybedip çok kötü bir gün geçirirdiniz değil mi?
Bunun benzeri bir olayı 23 – 25 Mayıs 2020 tarihleri arasındaki gecelerde, beklenmeyen düşük sıcaklıkların görülmesiyle Ege ve Akdeniz Bölgelerinin bazı belli bölgelerinde (Tefenni, Karamanlı, Söğüt, Burdur, Kızılcadağ, Denizli, Kütahya ve Afyon ilçelerinde) üreticilik yapan üreticilerimiz yaşadı. Don zararının görüleceği tarihleri geride bıraktıklarını düşünüp yollarına devam eden üreticilerimiz hiç ummadıkları bir anda gelen bu zarar ile şok oldular ve mahsullerini kaybettiler.
Yukarıda bahsi geçen bölgelerde; mısır, patates, domates, şeker pancarı gibi tek yıllık bitkilerde, bağ, ceviz gibi meyve üretimi yapılan bahçelerde don zararı görüldü.
Hızlı bir reaksiyon ile tekrardan tarla hazırlığı ve tohum ekim işlemine tekrardan başlayan üreticilerimiz olsa da fide dikim dönemi için geç kalan üreticilerimiz zor durumda kaldı.
Yaşanan bu talihsiz olay için zarar gören bütün üreticilerimize geçmiş olsun demekten başka elimizden bir şey gelmiyor. Dileriz ki hiçbir üreticimiz böyle bir doğal afet yaşamaz. Bol, bereketli ve kazançlı bir üretim yılı olması dileğiyle.