Dünyanın en gelişmiş arama motoru olan ve internetin patronu diyebileceğimiz Google’ın başı dertte gibi görünüyor. Kullanıcıları izinsiz takip ettiği iddiasıyla Google mahkemelik oldu.
Reuters’in haberine göre, Google, Milyonlarca iPhone ve Android kullanıcısının hareketlerini, gizlilik ayarları sekmesinden kapatmış olsalar da yasa dışı olarak izlemeye devam ettiği gerekçesiyle suçlandı.
Geçtiğimiz cuma mahkemeye teslim edilen suçlama dosyasında iddia edildiğine göre, Google, telefon sahiplerine eğer ‘Konum Geçmişi’ özelliğini ayarlardan kapatırlarsa izlenmeyecekleri vaadinde buşunduğu halde, yalan bildirimde bulunup, aksine, konum bilgilerini gözlemleyip depolayarak mahremiyet ihlali yapıyor.
San Francisco federal mahkemesinde dosyaya giren şikayette “Google’ın bize vadettiği, ‘bir kullanıcı konum geçmişini istediği anda kapatabilir. Konum geçmişi kapalıyken, gittiğiniz yerler artık kaydedilmez’ idi. Bu basitçe doğru değilmiş” denildi. Avukatlar tarafından savunulan, şikayetçi Napoleon Patacsil adlı San Diego’lu kullanıcı, söylenildiğine göre, konum özelliğini kapatmış olan tüm Amerikalı iPhone ve Android kullanıcılarının haklarını savunmak için şikayetin bir toplu davaya çevrilmesi için uğraşıyor. İstediği herhangi bir miktarda maddi tazminat değil, insanların güvenini boşa çıkarıp mahrem hayatının içine izinsiz bir şekilde sızan ve California gizlilik yasalarını ihlal eden Google’ın eşi benzeri görülmemiş ’emsal’ niteliğinde bir cezaya çarptırılması.
İddia edilen izlemenin, Alphabet Inc şirketi bünyesinde olan Mountain view birimi tarafından yapıldığı, Princeton Üniversitesi bilgisayar bilimleri uzmanları tarafından onaylanmış durumda.Google, pazartesi günü, bu durum karşısında acilen kendisinden beklenen açıklamalara bir cevap vermedi. Şikayetçi kişiyi savunanlardan biri olan Michael Sobol da aynı şekilde sessiz kaldı. Patacsil, söylediğine göre, zaten yasa dışı şekilde Android telefonu kullanırken Google’ın onu izlediğini, daha sonra güvenlik anlamında zafiyetleri olduğunu düşündüğü için iPhone’a geçiş yaptığını, orada da, indirdiği bir kaç Google uygulaması aracılığıyla izlenmeye devam edildi, “Goole’ın birincil amacı ‘el altından’ telefon kullanıcılarını takip etmek ve diğer üçüncü parti uygulamalara da izin vermekti” dedi.
Apar Topar Madde Güncellemesi
Google mahkemelik oldu ama bu ilk değil
Geçtiğimiz yıldan bu yana, önce sosyal medya devi Facebook ve şimdi de internet hizmetleri devi Google kişisel bilgiler, gizliliğin ihlali gibi suçlamalarla karşı karşıya kalmakta. Ülkemizde çok fazla bir tepkiye yol açmadıysa da, Facebook’un Cambridge Analytica skandalı, ABD’de büyük bir yankı uyandırmış ve şirketi hapis cezaları ve iflas tehlikesinin kenarına getirmişti. Şimdi ise aynı muhtemel tehlike ile Google karşı karşıya kalmış durumda.
Şirketlerin büyümeye devam etme yolunda, kişisel bilgi edinmedeki doymak bilmez yarışları, başlarına dert olmaya devam etmekte. Elbette rakip şirketler de bu açıkları bulduklarında gözlerini kırpmadan aleyhte kullanmakta.
Bakalım önümüzdeki günlerde mahkeme ne karar verecek ve Google’ı nasıl bir gelecek bekliyor olacak.
Görsel:reuters