Evi Serin Tutan Bitkiler | Sıcak Yaz Günlerinde Evinizi Serinletecek 5 Bitki
Sıcak yaz günlerinde evi serin tutan bitkiler hangileridir? Ülkemiz tropikal iklimin hakim olduğu bir konumda olduğu için, malum yaz sıcakları çoğu bölgelerimizde çekilmez bir hal alıyor. Hele bazen ne vantilatör ne klima fayda etmeyecekmiş gibi hissettirdiği sıcakları da görüyoruz.
Ama bu çıldırtan sıcakların olduğu yaz aylarında, evinizi serin tutmak için, hem ucuz hem de çevre dostu bir yol olduğunu biliyor muydunuz? Bu yol ise burada söyleyeceğim bazı ev bitkilerine evimizde sahip olmak.
Evi serin tutan bitkiler NASA tarafından öneriliyor
NASA’nın dünya bilim çalışması verilerine göre yaptığı açıklamada, bitkilerin yaptığı fotosentez’in dünyanın atmosfer sıcaklığını dengede tuttuğunu belirtildi. Orman örtüsünün yer küre üzerinde oluşturduğu terleme, su buharı seviyesini artırıp daha fazla yağışa, ve sık sık da güneş ışığını bloke ederek serinlemeye yardımcı oluyor ve terleme de atmosferin ısınmasından sonra meydana geliyor. Yani işin özü, bitkiler vücutlarındaki fazla suyu yapraklarından havaya karıştırırlar. Bunu, terleme yoluyla buharlaşan suyu atmosfere yayarak yaparlar. Bu durum da, hem bitkinin kendisinin hem de ortamın serinlemesini sağlar.
Bu araştırmadan yola çıkan Thejoyofplants.co.uk evinizi serin tutmak için sahip olmanız gereken bitkiler rehberi yayınladı. Hadi beraberce evi serinleten bitkiler hangileri bir bakalım.
(Burada vereceğim bitkilerin nasıl yetiştirilip bakılacağının açıklamasını da önümüzdeki günlerde istemeniz durumunda yazarım. )
1) Benjamin (Ficus Benjamina)
Evi serin tutan bitkiler sıralamasında ilk bitkimiz Benjamin. Benjamin, iç mekana kolayca adapte olup çok güzel yetişen bir kaç bitkiden biridir. Bu bol yapraklı bitki, yapraklarından bolca terleyip su buharı salınımı yaparak, kendisinin ve tabi ki iç mekandaki havanın serin ve ferah kalmasını sağlar. Kapalı mekanda çok fazla vakit geçirmesi gereken insanların rahatlaması için mükemmel bir canlıdır.
Eğer mümkünse ve odanız müsaitse, bu bitki için, büyük ve yüksek bir konteyner ya da saksı tercih etmeniz, altında yetişecek olan diğer otsu bitkilere bir orman atmosferi yaratıp, nem, gölge ve serinlik oluşturacaktır. Bu bitkiler, kendi küçük atmosferlerini oluşturup, etrafına da serinlik ve nem sağlayacaktır.
Bu da ilgilinizi çekebilir: Doğal yolla mücadele, şifalı ilaç gülleci bulamacı nedir?
Benjamin’i, yaz aylarında düzenli ve sık sulamak ve sizin yokluğunuzda da güneş ışığından yararlanabilmesi için en azından orta derecede ışık alan bir yere konumlandırmanız en dikkat etmeniz gereken noktalardan birisidir.
Unutmadan; Benjamin, güneşli havada gölgede olduğundan çok daha fazla su tüketir. Bu yüzden ortamına göre suyun miktarını artırmanız önemlidir.
2) Kauçuk Ağacı (Ficus Elastica)
Bir mekandaki nem miktarını artırmak ortamın serinlemesine yol açar ve bu ev bitkisi odanın nemini tazelemede bire birdir. Bir bitkinin ne kadar çok yeşil yaprağı varsa, ve ne kadar o yapraklar büyükse, o kadar çok nemi havaya geri salacaktır.
İpucu: Eğer yapabiliyorsanız bu bitkiye suyu damla damla verin ki toprağı devamlı nemli şekilde kalsın ve direk güneşe maruz kalmadan ışık alacak bir noktaya yerleştirin.
3) Çin Herdemyeşili (Aglaonema)
Bu bitki hem ortamın toksinlerini temizlemesi hem de yüksek terleme oranıyla bulunduğu ortamı serinletmesiyle tanınan bir türdür.
Bu da ilginizi çekebilir: Biyodinamik tarım nedir? Organik tarımdan farkı nedir?
Önemli ipucu: Çin herdemyeşili’nin bir çok çeşidi mevcuttur ki bazılarının yaprakları renk renktir. İşin en güzel yanı ise, bakım zahmetinin çok az olup biraz su ve az ışıkla rahatça yaşayabilmesidir. Başka bitki yerleştiremediğiniz kör noktalar için harika bir seçenek.
4) Palmiye
Areka palmiyesi, Fern Palm, Livistona, Fishtail Palmiye, salon palmiyesi gibi bitkilerin yeşil yaprakları, ortamdaki karbondioksidi çekip oksijen salınımı yapan küçük gözeneklere sahiptir. Yaprak gözenekleri ne kadar genişse o kadar fazla oksijen salınımı yapabilir. Bu palmiye türlerinin uygun olanlarının kombine edilmesi, sadece mükemmel bir görüntü değil, iç mekanda kendi yağmur ormanınızı oluşturmanızı sağlar. Yani sıcak yaz aylarında evinize tropikal bir his vermek için harika bir seçenektir.
5) Paşa Kılıcı
Aynı Aloe Vera gibi, Paşa Kılıcının da yaprakları yüksek su tutar. Bu yüzden bitki terlediğinde yüksek miktarda nemi ortama salar. Bunun yanında oksijen de salgılaması, sıcak yaz günlerinde sizi serin tutmaya yardımcı olur. Bu göz alıcı bitki, tüm bunların yanında havadan benzen ve formaldehit tarzı toksinleri temizlemesiyle bilinir. Tam bir sigara düşmanı!
İpucu: Paşa Kılıcı direk güneş ışığı karşısında yaşayabilir. Bu yüzden pencerenizin önüne koymanız, hem odaya giren fazla güneş ışığını önleyerek serin bir ortam oluşmasına yardım etmede, hem de odadaki diğer direk güneş ışığına hassasiyeti olan bitkiler için gölge oluşturması açısından faydalı olur.
Umarım yazımızı beğenmişsinizdir. Eğer faydalı bulduysanız, aşağıdaki paylaş butonlarını kullanarak paylaşırsanız seviniriz.
Görüşürüz!
Görsel: alleideen