İçeriğinizi çalan siteyi Google aramalardan nasıl kaldırırsınız? Emeğinizi ortaya koyup zamanınızı harcayarak oluşturduğunuz içeriğinizi internette yayınladığınızda, başkalarının bunu çalıp kopyalayarak kendi web sitelerinde yayınlama ihtimalleri yüksektir.
Elbette bu işi bilen sitelerde değil, çoğunlukla cehaletten yapılmış olan yeni sitelerde görebileceğiniz bir durum, ama sonuçta bedelini ödemek zorunda olan yine siz oluyorsunuz.
- Bu bedel tabii ki site trafiğinizi kaybetme, arama sıralamasında gerileme ve gelir kaybınızla sonuçlanıyor.
Google, her yıl geliştirdiği algoritmaları, daha da gelişen yapay zekası ve botlarıyla bunu elbette buluyor ve içeriğinizi kopyalayan sayfaları bulma konusunda her geçen yıl daha akıllı hale geliyor. Onları arama sonuçlarından kaldırmasa da en ücra noktalara kadar sürüp görünmelerini engelliyor.
Ama maalesef her seferinde değil.
Bazen, başkaları bloğunuzdan bir şeyler kopyaladığında, diğer deyişle telif hakkı ihlali (intihal) ettiyse kopyalanan web sayfaları orijinal içeriğinizden daha üst sıralarda yer alabilir.
Bunun bir çok sebebi olabilir, sitenizin hızı, cihaza göre uyumu (responsiveness), kullanıcı etkileşim süreleri vs gibi etmenlerden aldığınız genel puan, sitenizin genel, yani diğer içeriklerinizin de hesaba katılarak belirlenen kalitesinin düşük olması, panda cezası yemiş olması vs…
(2019 güncellemesinden sonra Google panda artık sadece tekil içeriklere değil, site geneline ceza kesmeye başlamıştı. Bunun sonucunda, eskilerden yazmış olduğunuz belli orandaki düşük kaliteli içerikler, sitenizin genel durumunu etkilemiş ve şu an çalınmış olan içeriğiniz bir sanat eseri olmuş olsa dahi, genel site skorunuz daha düşükse başkasının sizi, sizin içeriğinizle domine etmesine sebep olmuş olabilir. Site genel sıralamanızı artırmak ve pandanın hışmından kurtulmak için, eskilere dönüp düşük kaliteli içerikleriniz varsa kaldırmak akıllıca olabilir.)
Eğer siz de böyle bir durumdan etkilenmişseniz, içeriğiniz izinsiz kopyalanmışsa bu durumu aşağıda anlatacağım şekilde düzeltebilir, içeriğinizi çalan kişinin sitesini Google aramalardan kaldırabilirsiniz.
İçerik çalan siteyi Google aramalardan nasıl kaldırırsınız?
İçeriğiniz başkaları tarafından kopyalanmışsa, aşağıda anlatacaklarım, sizi, nasıl bulup düzelteceğiniz, Google Copyright infringement şikayet formunu nasıl dolduracağınız konusunda bilgilendirecek.
Kopyalanan bu sayfaları bildirdikten sonra, Google suçlu siteyi web dizininden kaldıracak ve orijinal sıralamanız geri yüklenecektir. Eğer ki BlogSpot/Blogger platformunda bulunan bir içeriği bildiriyorsanız, Google bu yinelenen içeriği tamamen siler.
Tecrübelerime göre, Google’nin talebinizi işleme koyması 2-10 gün sürüyor.
(Not: Google’ın BlogSpot/Blogger bloglarını silme yetkisi varken, Google’ın web aramasından kaldırmak için bağımsız sunucularda barındırılan WordPress blogları için, yalnızca bildirimde bulunabilirsiniz. Bahsi geçen blogu tamamen silmek için web’e bir DMCA bildirimi göndermeniz gerekir.
Öncelikle bloğunuzdan izinsiz kopyalanan içeriğinizi bulun
Bunu ortaya çıkarmak için kullanabileceğiniz bir çok servis mevcut. Bunların bazıları;
- Grammarly
- Copyscape
- Plagiarisma,
- Plagiarism checker
- Plagiarism detector
- Duplichecker
- Plagscan
- Copygator
- Copyleaks vs…
Bu servislerin kimileri ücretli, kimileri ücretsiz olarak sunulmakta. Ama bunun yanında kendinizin de yapabileceği benzer bir uygulama da mevcut. Hem daha basit hem de ücretsiz. Madem mevzu Google arama sonuçları sıralaması, o zaman içeriği Google da arayalım.
Bunu yapmak için, içeriğinizden bir satır kopyalayıp Google’a tırnak içerisinde aratın.
Örneğin:
“Madem mevzu Google arama sonuçları sıralaması, o zaman içeriği Google’da arayalım”
Çift tırnak içine aldığınız arama terimini, Google birebir arama yaparak bulmaya çalışacak, içeriğinizi çalan bir site varsa sonuçları gösterecektir.
İçerik çalan siteyi Google’a bildirme
Telif hakkı ihlali / intihal / plajyarizm / plagiarism yaparak kopyalanan içeriği ve kopyalayan siteleri belirledikten sonra Google DMCA adresine gidiyoruz.
İntihal yapan site eğer ki Google sevisi olan Blogger ise, yukarıda da bahsettiğimiz gibi Google bu sayfayı kökten silecektir. Eğer ki başka bir CMS kullanan siteyse en üstteki ‘Google Arama’ seçeneğini seçmemiz gerekiyor. İhtiyaçlarınıza göre diğer seçenekleri de görüyorsunuz.
Bu da hoşunuza gidebilir: Udemy ücretsiz kurs kuponları Ocak 2021
Buradan tekrar Google aramayı seçiyoruz ve karşımıza şöyle bir uyarı çıkıyor;
Google bir web sayfasını veya resmi arama sonuçlarımızdan kaldırsa bile, bu içeriği barındırıldığı web sitelerinden kaldıramayız. Sayfa, web sitesinde yer almaya devam edebilir. Bu durum, sitenin URL’si kullanılarak veya sosyal medya paylaşımları ya da diğer arama motorları üzerinden söz konusu içeriğin bulunabileceği anlamına gelir. İçeriğin kaldırılmasını talep etmek için ilgili web sitesi sahibine ulaşmanızı öneririz.
Buradan da, “Fikri mülkiyet sorunu: Telif hakkı ihlali, hileli atlatma vb. bildirmek istiyorum” seçeneğini işaretleyerek,
Yine seçenekler arasından, “Telif hakkı ihlali: Telif hakkıyla korunan eserlerim yetkisiz bir şekilde yasa dışı olarak kullanılıyor” kısmını seçiyoruz.
Çıkan sonuçlarda “Evet, telif hakkı sahibiyim veya ihlal edildiği iddia edilen münhasır hakkın sahibi adına hareket etmeye yetkim var” dedikten sonra;
çalınan fikri mülkiyet hakkı size ait olan bir resimse ‘resimler’, site yazınız kopyalanmışsa,’diğer’ seçeneğini işaretliyoruz.
Bu işlemlerden sonra Google sizden bir açıklama yapmanızı bekliyor. Talep oluştur dedikten sonra kopyalayan site ile sizin kopyalanan konumunuzu belirtmeniz gerekiyor.
Ben bu şekilde bir açıklama örneği yazdım. Siz tabii ki ihtiyacınıza göre açıklamalarda bulunabilirsiniz.
Son olarak altta yeminli ifade kutucuklarını doldurup gönderiyoruz. Google’nin talebinizi işleme alması 2-10 gün, bazı zamanlarda 3 haftaya kadar alabilir. İncelemeler sonucunda siz haklıysanız, kopya yapan içerik Google arama sonuçlarından kaldırılır ve siz de eski pozisyonunuza geri yükselirsiniz.
İçerik kopyalamak, ‘çoğunlukla’ web sitesi işlerine basit SEO bilgisi, Google çalışma prensibi gibi başlangıç konularına bile bakmadan bodoslama giren yeni kişilerin, kısa yoldan işi halletme gayretleriyle başvurdukları bir yol. Dünya çapında görünür web’de tüm internet ağının %98 civarına hakim olan Google’nin aslında internetin kendisi olduğunu söylemek çok da yanlış bir tabir olmasa gerek. Google’nin, siteleri kopya içerikle arama sonuçlarından faydalandırmama politikası da aslında tüm internetten faydalandırmamak oluyor diyebiliriz. Daha fazla görünürlük için, orijinal ve ziyaretçiyi memnun edecek kalitede içerik üretmek gerektiğini her yeni içerik oluşturucunun bilmesi gerekiyor.
teşekkürler bir blogspot sitesi 4 5 farklı siteden içerikleri kopyalayıp paylaşıyor. Nasıl oluyorsa hepsininde üstünde bi sıralamaya sahip. bildirdim bakalım işe yarayacak mı 🙂
Google algoritmaları yüksek yapay zekaya sahiptir. Bahsettiğiniz blogspot bu tarzda bir kopyala-yapıştır ile hareket ediyorsa, yakın zamanda fark edilecektir ve Google yapay zekasına takılacaktır. Yorumunuz için teşekkürler 🙂
Güncelleme :
telif hakkı ihlali bildirimim 20 gün sonra yanıtlandı ve kabul edilmiş. Bazı linkler googledan kaldırılmış bazılarıda arama sonuçlarında hala çıkıyor.