AndroidBlogYazılım

Whatsapp güvenilir mi? Yeni Gizlilik Sözleşmesi Ne Anlama Geliyor?

WhatsApp kullanıyorsanız, muhtemelen geçtiğimiz birkaç gün içinde telefonunuzda, hizmetin gizlilik sözleşmesini güncellediğini gösteren bir açılır pencere gördünüz ve devam etmek için hemen alttaki düğmeyi tıkladınız. Peki bu yeni gizlilik sözleşmesi aslında ne anlama geliyor? Whatsapp güvenilir mi yoksa kullanıcı bilgilerini çalıyor mu?

Son günlerde tüm sosyal medya ve haberlerde viral hale gelen ve Whatsapp bizim fotoğraflarımızı mı çalıyor, özel bilgilerimizi mi kullanacak, Whatsapp güvenilir mi gibi sorular herkesin kafasını kurcalamaya başladı.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, kimse kimsenin mahrem dosyalarını ve medyalarını canı istediği gibi bir yerde kullanamaz, Whatsapp da kullanmayacak, zaten niyetleri de bu değil.

Whatsapp neden bu kadar gündeme oturdu?

Çok basit. Whatsapp bilgi çalıyor haberleri Twitter’de dünyanın en zengin insanlarından biri olan ve neredeyse 42 milyon da takipçisi bulunan Elon Musk’ın bir tweet atmasıyla viral hale geldi.

Anlık mobil mesajlaşma sektörü, tıpkı diğer mobil uygulamalar gibi aşırı rekabet içeren ve büyük bütçelerin döndüğü alanlar. Rakipler silik durumdayken Whatsapp yıllardır piyasayı domine etmekte ve insanlar Whatsapp yeşilini artık bir mobil cihazın olmazsa olması olarak kabul ettiler. Böyle bir haber sonrasında elbette diğer rakipler bu haberleri köpürtecek ve çok daha yayılmasını sağlayacaktı.

Bu da ilginizi çekebilir: İçeriğinizi çalan siteyi Google aramalardan nasıl kaldırırsınız?

Facebook’a saldırmak kesinlikle çok kolay. Hatta geçmiş ABD seçimlerindeki sabıkalarından dolayı da makul. Ancak şirket, pratikte yeni WhatsApp gizlilik politikasının, arkadaşlar veya aile üyeleriyle sohbet söz konusu olduğunda kullanıcılar için hiçbir değişiklik anlamına gelmeyeceğini söylüyor. Bunun yerine, güncelleme, esas olarak işletmelerin kullanıcılarla WhatsApp sohbetleri üzerinden depolayıp toplayabileceği verilerle ilgili.

Bu pazarlama tekniğini destekler nitelikte ardından gelen şu tweet’i görüyorsunuz. Borsada insanlar Elon Musk’un SIGL şirketini kastettiğini sanıp hisseye hücum etmişler.

Yeni Whatapp gizlilik sözleşmesi ne diyor?

whatsapp bilgi hırsızlığı https://huglero.com

Yeni yayınlanan Whatsapp gizlilik sözleşmesini yakından okursanız, bunu öğrenmiş olacaksınız ve kullanıcıların yeni şartları okuyup kabul etmek için 8 Şubat 2021’e kadar vakti var. Bunun yapılmaması, WhatsApp’ın hesabınızı silmesine neden olur. Belirtilen süre sonunda hesabınızı tekrar aktif etmek isterseniz bu şartları tekrar kabul edebilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir: Tamamen ücretsiz Udemy kurs kuponları 2021

Whatsapp gizililik sözleşmesinde belirtilen toplanan bilgiler:

whatsapp güvenilir mi,whatsapp bilgi çalıyor mu,whatapp kişisel bilgiler,whatsapp gizlilik sözleşmesi https://huglero.com/
  • Hesap Bilgileriniz: cep telefonu numaranızı ve tercih ettiğiniz bir profil adı dahil olmak üzere temel bilgilerinizi sağlamanız…
  • Mesajlarınız. Hizmetlerimizi size sunmak üzere izlediğimiz olağan iş akışında mesajlarınızı saklamayız. Bunun yerine, mesajlarınız cihazınızda saklanır ve genellikle sunucularımızda saklanmaz…
  • Teslim Edilmeyen Mesajlar. Gönderdiğiniz bir mesaj alıcının çevrimdışı olması gibi bir sebepten ötürü hemen teslim edilemezse mesajı en fazla 30 gün boyunca sunucularımızda şifrelenmiş şekilde saklarız…
  • Medya İletme. Bir kullanıcı bir mesaj içinde medya ilettiğinde, aynı medyanın tekrar iletildiği durumlarda daha verimli şekilde teslim edilmesini sağlamak için bu medyayı şifrelenmiş şekilde geçici olarak sunucularımızda saklarız.

Whatsapp bilgilerinizi nasıl kullanıyor?

whatsapp güvenilir mi,whatsapp bilgi çalıyor mu,whatapp kişisel bilgiler,whatsapp gizlilik sözleşmesi https://huglero.com/

Yeni terimleri okumayı atlamış olabilecek tek kişi muhtemelen bir tek siz değilsiniz. Ancak, 2 milyardan fazla kullanıcısı olan bir sohbet uygulamasının gizlilik politikasındaki değişiklikler dikkate değer. Bu yeni politikanın üst düzey teması, Facebook’un ürün ailesiyle daha iyi entegre olmak, işletmelerle daha fazla etkileşim için alan sağlamak ve kullanıcılardan finansal veriler toplamaktır.

Zaten Nisan 2019’da çıkan bir haberde şu belirtilmişti;

Yatırımcılarla şirketin büyümesine yönelik gelecek planlarını paylaşan Zuckerberg, Facebook, Instagram ve WhatsApp’taki alışveriş ve ödeme servislerinin gelecekte büyümeyi yönetecek olan özellikler olduğunu belirtti.

https://webrazzi.com/2019/04/26/zuckerberg-e-gore-facebook-un-gelecegi-reklamlarda-degil-e-ticarette/

Uygulama, telefon numarası, profil resminiz, kullanım alışkanlıklarınız (kullandığınız özellikler, katıldığınız gruplar ve hikaye biçiminde durum) ve cihaz verileri gibi hesapla ilgili birçok meta veri toplar.

Çoğu, gizlilik politikasının eski sürümlerinden farklı bölümler halinde yeniden yapılandırılmış olsa da, şirket, Facebook’un çeşitli ödeme hizmetleri için farklı ürünler için ödeme yapmanıza olanak tanıyan “İşlem ve Ödeme Verileri” adlı bir bölüm ekledi. Ve bu bizi entegrasyon hamlesine getiriyor.

Facebook şirketleriyle entegrasyon

Güncellenen politika, WhatsApp’ın size Facebook şirketleri hakkında pazarlama materyalleri gönderebileceğini söylüyor. Ayrıca firma, uygulamadan ve diğer Facebook hizmetlerinden toplanan verilerinizi içerik önerileri, kişi tavsiyeleri ve reklamların yanı sıra hizmet iyileştirmeleri için kullanacaktır.

Facebook, platformlar arası iletişim için Instagram ve Messenger’ı zaten entegre etti. Ve bu yeni değişiklikle “WhatsApp deneyimlerinizi diğer Facebook Şirket Ürünleri ile birleştirmenizi sağlayan entegrasyonlar” sağlamayı hedefliyor.

İşletmelerle etkileşim

Online işletmelerin ek ticaret özelliklerini kullanarak platformdaki normal kullanıcılarla iletişim kurmasını sağlayan hizmet olan WhatsApp Business, son birkaç yılda 50 milyondan fazla kullanıcıyla oldukça büyüdü. Bu rakamı genişletmek için şirket, işletmelerin diğer hizmetleri sohbet uygulamasına entegre etmesine izin verecek. Dolayısıyla, bunun bir parçası olarak, üçüncü taraf uygulamaları (örneğin, Zendesk gibi bir müşteri destek ortağı) etkileşimde bulunduğunuz işletme adına yazışmalarınızı okuyabilir.

Dahası, WhatsApp içinde kullandığınız üçüncü taraf hizmetleri bazı bilgilerinize ulaşabilir. Örneğin, bir uygulama içi video oynatıcı IP adresinizi biliyor olabilir. Uygulama içi etkileşimlere izin vermek kullanıcılara kolaylık katabilir, ancak karşılığında hangi bilgileri verdiklerini bilmek önemlidir.

WhatsApp’ın değişiklikleri, App Store’un gizlilik etiketine bakarsak, sohbet uygulamasının Apple’ın iMessage’ından çok daha fazla veri topladığını öne süren tartışmaların hemen ardından geliyor. Yeni gizlilik politikasının kullanımınız üzerinde doğrudan bir etkisi olmasa da, uzun vadede uygulamayla etkileşim şeklimizde değişiklikler görebiliriz.

Whatsapp güvenilir mi?

Görüldüğü üzere Whatsapp’ın yeni gelen gizlilik sözleşmesi aslında sizin mahrem medya içeriklerinizi ya da gizli bilgilerinizi birilerine pazarlamak ya da canı istediğinde gösterime sunmak değil, yıllarca Google’dan alışık olduğumuz pazarlama ve reklam için ihtiyaç duydukları sizin ilgi alanlarınız bilgileri. Google’dan örneğin ‘deri ceket fiyatları’ gibi bir arama yaptığınızda, Google sizin ihtiyaç bilgileriniz analiz eder ve bir kaç gün boyunca bu arama ile ilgili reklamları size gösterir. Yani sizin kişisel bilgilerinizi ve ihtiyaçlarınızı alır ve kullanır.

En iyi 6 Whatsapp alternatifi uygulama

‘Ben yine de tatmin olmadım ve Whatsapp’ı hayatımdan çıkarmak istiyorum’ diyorsanız, aşağıdaki gizlilik ve güvenliğe en çok önem veren 6 en iyi whatsapp aternatifi uygulamasından birini indirebilirsiniz.

Bunlar ve daha fazla mesaj servisi elbette bulunabilir. Ancak bunları bir türlü kullanamamamızın nedeni, haberleşmek istediğimiz kişilerin de kullanmıyor oluşu. Whatsapp uygulamasından herkes vazgeçse bile herhalde ortak bir noktada buluşana kadar telefonlar farklı mesajlaşma uygulamalarıyla dolup taşacak.

Daha Fazla Göster

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu