Blog

The Witcher’ın Dudak Uçuklatan Bütçesi: Netflix’e Maliyeti Ne Kadar?

Netflix'in The Witcher dizisinin ilk sezonu yayınlandığında, diziyi kaliteli yapabilmek için gereken oldukça fazla kalemde bir kaynağa dolayısıyla da oldukça cömert bir bütçeye ihtiyaç duymuştu...

Büyük ölçüde yüksek bütçesi nedeniyle The Witcher, Netflix’in en son yüksek bütçeye sahip, hit dizilerinden biri haline geldi ve tabii ki üretim maliyetine de değdi hani. Aylardır insanlar dizinin geleceği günü bekliyordu.

Netflix çoğunlukla kendi orjinal, yani yeni yazılmış hikayeleri filme almaya odaklansa da, halihazırda bulunan ve büyük bir hayran kitlesine de sahip olan kurkular da oldukça iyi kazançlar getirmekte.

The Witcher bunun en iyi örneklerinden biri. Birçok hayran kitlesi ve eleştirmen dizinin yüksek üretim maliyetini Yüzüklerin Efendisi üçlemesiyle ile karşılaştırmakta.

Konunun kaynak noktasına ve orijinalliğine ve temel niteliklerine sadık yapımcı, oyuncu kadrosu ve ekibin bariz tutkusu, başarısının temel faktörleri olsa da, Netflix’in bana para diye gelmeyin dercesine kesenin ağzını açtığı cömert bir bütçenin, prodüksiyon ekibine tüm noktalarda başarılı olan fevkalade bir dizi oluşturmak için daha fazla fırsat tanıdığı inkar edilemez herhalde.

The witcher'ın dudak uçuklatan bütçesi https://huglero.com
Görsel: Netflix

Henry Cavill’in başrolünü oynadığı ve kimsenin olduğu bölgede bulunmak dahi istemedi mitolojik yaratıkları korkmadan ve gözünü kırpmadan gidip doğrayan ve kendine Gerald of Rivia diyen Withcher, farklı hayatlar yaşayan ama kendi maceralarıyla yüzleşen iki güçlü karakter olan Vengerbergli büyücü Yennefer (Anya Chalotra) ve Cintra Prensesi Cirilla (Freya Allan) karşılaşıyor ve olay örüntüsü bu şekilde devam ediyor.

Gösteri, Andrzej Sapkowski’nin kitap serisinin ve aynı adı taşıyan popüler Play station oyunu serisinin oluşturduğu anlatıya dayanmakta.

Sıradan bir izleyici için takip etmesi biraz zor olsa da, oldukça geniş olan bu evren milyonlarca hayranını peşinden sürüklemekte ve Netflix’in The Witcher’ı hakkını vererek yapabilmesi için oldukça yüksek bir bütçe gerektiren bir deneyim olarak karşımıza çıkmakta.

Ne dersiniz? The Witcher 5-6 sezon sürebilir mi?

Bu da ilginizi çekebilir: Netflix ve Amazon Rakibi Apple TV+ Tanıtıldı

The Witcher’ın dudak uçuklatan bütçesi:

Netflix , The Witcher dünyasını hayata geçirmek için ilk sezonda yaklaşık 70-80 milyon dolar harcadı. (Şimdiki dolar kuruyla 1 milyar 300 milyoncuk kadar) Yani dizinin ilk sekiz bölümü için bölüm başına ortalama yaklaşık 10 milyon dolarlık bir bütçe, oldukça sağlam.

Ancak kurgu, efekt ve figürlerin popülaritesi ve Henry Cavill’in canavarları bir kılıçla öldürmesinin doğal çekiciliği göz önüne alındığında , böylesine iddialı bir hareket, alınması makul bir risk olmalı.

Etkileyici set tasarımı, görsel efektler ve dövüş koreografisi, yayın devinin harcadığı her kuruşun buna değdiğini kanıtlıyor ve Cavill, kendisini en yüksek ücret alan TV aktörlerinden biri yapan 3.2 milyon dolarlık maaşını önemli bir artışla haklı çıkarıyor.

Bununla karşılaştırıldığında, Game of Thrones‘un ilk sezonları bölüm başına yaklaşık 6 milyon dolara mal olmuştu, dizinin popülaritesi arttıkça 4. ve 5. sezonlarda 8 milyon dolara yükseldi ve 6. sezonda bölüm başına 10 milyon dolara kadar ulaştı.

The witcher bütçesi ne kadar https://huglero.com
The Witcher (Oyun)

Sekizinci ve son sezonda Game of thrones tek sezon için 90 milyon dolar olmak üzere toplam, bölüm başına yaklaşık 15 milyon dolara mal oldu. HBO’nun The Witcher’ın ilk sezon bütçesine eş hale gelmesi birkaç yıl almıştı, ancak daha yüksek fonlama her zaman garantili bir başarı sağlamamakta.

Bu da ilginizi çekebilir: 2021’de En Etkili ve Ekonomik Kitap Tanıtımı Nasıl Yapılır?

Başarısız yapımlar da var

Örneğin, Netflix’in başarısız orijinal dizisi Marco Polo, 10 bölümlük sezon başına 90 milyon dolarlık bütçesiyle bir zamanlar şimdiye kadar üretilmiş en pahalı dizilerden biriydi , ancak sadece iki sezon dayanabildi.

Diğer diziler hayranlar ve eleştirmenler tarafından oldukça iyi karşılandı, ancak bol bütçelerini çok iyi yönetemediler. Mesela bu durumda olanlardan birii olan Sense8 sadık son derece sadık takipçileri olmasına rağmen 108 milyon dolarlık bütçesine rağmen 2. sezona ulaşamadı.

The Witcher başlangıçta karmaşık eleştiriler almasına rağmen şimdilik iyi gidiyor gibi görünüyor; dizinin getirdiği sese bakılırsa, sabit izleyici kitlesinin yanında sıradan izleyicileri de çekmeyi başardığını gösteriyor.

Umarım The Witcher , Stranger Things (ilk sezonu için 48 milyon dolarlık bir bütçeye sahipti) gibi diğer sürekli başarılı yapımların saflarına katılır ve Netflix’in popüler dizileri sadece iki veya üç sezon sonra iptal etme geleneğinin gazabına uğramaz.

Bildiğiniz üzere online platformların video hizmetleri (streaming services), yapılmakta olan dizilerin devamlılığı masaya getirdiği kazancın büyüklüğüne ve sadık hayranların takip edip etmemesine bağlı, ancak yeni başlayacak projeler için bütçe belirlemede çok önemli bir faktör var ki, o da bu ürünün ortaya koyacağı fikre insanlar arasında ne kadar inanç var.

Netflix’in The Witcher’ı bu konuda tam puan alıyorsa da, diğer başarılı dizilerin de başlatılabilmesi için buna ihtiyacı var. Bu, ister orijinal ister mevcut bir konudan türetilmiş olsun, gelecekteki tahminlerin isabeti için hayati bir unsur.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu