Hayvanlar alemi

Pitbull Sahibine Neden Saldırır?

Pitbull sahibine neden saldırır sorusunun cevabı aslında bu soruyu soran ve sahiplenmek isteyen kişilerde gizli.

Hem internet aleminde hem de toplumda pitbull cinsi ile ilgili oldukça fazla oranda bir bilgisizlik hakim.

Günümüzde, ülkemizde de oldukça popüler halde olan ve güç gösterisi yapmanın bir yolu haline gelen pitbullar, başta ABD olmak üzere bir çok ülkede de aynı kıvamda bilgisizlikle ele alınan bir konu halinde ve bir çok insan, “beslersem Pitbull sahibine saldırır mi” diye merak etmekte.

Şunu asla unutmamak gerekir ki, histerik bir şekilde reddederek amaçsız ve bilgisizce yavrulatmaya devam etmek ya da çoğalmalarını desteklemek, pitbulara hiç bir fayda sağlamayacağı gibi, bir hayvanın ya da bir insanın hayatına mal olabilecek sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Bunu da sevebilirsin : Köpeğiniz yüz ifadenizi anlayabiliyor

Pitbull Nedir?

Pitbull nedir değil de, ne değildir konusundan söz etmek gerekirse, pitbull cinsi aslında kötü şöhrete sahip olmalarının aksine, normal şartlarda, ‘çocuk saldırganı’, ‘aile düşmanı’, ‘önüne gelene ısıran’ hayvanlar değildir. Ama öte yandan, pitbullar, korumak için ısıran ya da saldıran bir tür de değildir.

Pitbull sahibine neden saldırır? İşin aslı DNA’larında gizli

Pitbull dog DNA’sında bulunan aslında tam anlamıyla ‘öldürme’ tetikleyicisidir. Bunu tıpkı bir silahın tetiği gibi düşünebilirsiniz. Bir tetik ki, hiç kullanılmaya da bilir, ya da olmadık bir yerde kazara ateş de alabilir.

Pitbullardaki bu tetik, her hangi bir şekilde basıldığında ya da alarm durumuna geçtiğinde, karşısındaki bir köpek, bir insan, ya da alt edebileceği her hangi bir varlık için ateşlenmiş bir silah gibidir.

Şunu unutmamak gerekir, pitbull cinsi köpekler, bir polis köpeği gibi değildir. Onların DNA’sına ya da mental yapısına sahip değildirler.

Bir polis köpeği, karşısındaki bir suçluya, kontrollü bir şekilde saldırır ve ‘bırak’ komutuyla geri çağrılabilirken, tetiği çekilmiş bir pitbull geri çağırılamaz. 

Bu köpekleri kasten yetiştirenler ve dövüştürenler çok sefer görmüştür ki, köpekler, o an için ringde delirip, kontrolden çıkarlar.

Bu nedenle pitbull saldırır mı sorusu aslında türün ne olduğunu anlayabilirsek cevaplanabilir.

Tarihin birinde pitbull kemirgen avcısıydı

İşin tarihine baktığımızda, pitbull cinsi köpekler, zamanında çok kaslı çiftlik terrier’larıydı.

İngilizce bir kelime olan ve ‘toprak, yer’ anlamına gelen ‘terra’ kelimesinden gelen adı alan bir türdüler ve çiftliklerde, toprakta yaşayan sıçan ya da kemirgenler gibi zararlı hayvanları öldürmede kullanılan hayvanlardı.

İşte işin kökünde ‘öldürme DNA’sı’ tam da bu noktada başlamıştı. Yani tüm terrier cinsleri yerde yaşayanları öldürmeye yarayan köpeklerdi.

İşte insanlar bu noktada devreye girdiler ve köpeklerin bazıları bu öldürme işinde o kadar başarılıydılar ki, sahipleri kendi köpeklerinin en iyisi olduğu gibi iddialarda bulundular.

Irklaştırma yılları

Paralı bahisler, müsabakalar derken, yıllar içinde, kazanan ve şampiyon olan köpeklerin sahipleri, daha iyi, daha güçlü daha hırslı ve daha acımasız bir ırk meydana getirdiler.

Günümüzün Amerikan pitbull dövüşleri bu noktada başladı. Bu ırklaştırma ve jenerasyon değişiminde, insanlar genellikle daha iri ve kaslı oldukları için, Staffordshire türü terrier’ları tercih ettiler.

Pitbull sahibine neden saldırır? Stafforshire https://huglero.com
stafforshire

İnsanlar bu köpekleri dövüşmeye zorlamadığı yıllarda Stafforshire‘lar aslında ‘çiftçinin bebek bakıcısı’ lakabıyla ünlenmiş, çok uysal ve çocuklara bayılan bir köpek ırkıydılar.

Tabi uysal dediysek, tüm terrier’lerin damarlarında akan kan gibi, birbirleriyle sıkı bir rekabet içindeydiler.

Başta zararsız olan bu hayvanlar doğal seçilimle değil, insanoğlunun seçici yavrulatması süreciyle, dövüşe duyarlı ve saldırganlık hastası bir ırk haline getirildiler.

Bunu takiben de, çok geçmeden, artık pitbull cinsi köpekler tarlada fareleri değil, ringde birbirlerini öldürmeye çalışan bir tür haline geldi.

İnsanlar, bu köpekler dünyaya geldikçe arkadaş canlısı ve uysal olanlarını içlerinden ayıklayarak, ırkı daha da irileştirmeye devam ettiler. Böylece öldürücülüğün ebadı daha da fazla artmaya başladı.

Bugün bizler, artık o ilk soyu tamamen tükettik ve orjinalinde tarla pitbulları’nın nasıl köpekler olduğunu bilmiyoruz.

Tek bildiğimiz içlerinde birer tetik olduğu. En uysalının, en dost canlısı olanın bile, tek tek her birinde bir tetik var. Ama bu tetik, çoğunda ömürleri boyunca hiç çekilmeyecek şekilde güvenli.

Sıkıntı ise, hangisinin tetiği, ne zaman çekilecek bilmiyoruz!

İnternet aleminde tamamen yanlış bilinen ve dolanan bir diğer bilgi de şu ki, köpeği dövmek, ya da vurmak sanıldığının aksine onu kontrollü ve eğitimli hale getirmez.

Bu, köpek dövüştüren insanların, köpeğin agresiflik seviyesini artırarak kısa zamanda patlama yapması için kullandıkları kabul edilemez bir şiddet yöntemi.

Bu tarz insanlar, geç patlama yapan köpeklerin bakım maliyetlerini azaltmak, yani erken zamanda istedikleri kategoride bir köpek sahibi olmak için başvurdukları bir yöntemdir.

Neticede onlar için geç patlama gösteren köpekler istenmeyen, zaman ve para kaybına neden olan köpeklerdir.

Her ne kadar kendilerini savunan köpek yetiştiricileri ve pitbull savunucuları olsa da, ortada değişmez bir gerçek vardır ki, o da, pitbull cinsi köpekler, rafine edilmiş DNA’ya sahip yavruların oluşturduğu ürünlerdir. Bunu yapan insanoğludur.

Bunu bilmek, demin de söylediğimiz gibi, o tetiğin olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz.

pitbullar sahibine saldırır mu ? Cane Corso https://huglero.com
Cane Corso

Tetiğe sahip tür elbette sadece bunlar değil. Cane Corso, Presa Canario ve diğer buna benzer olanları da genetik olarak sertleştirilmiş ve güçlendirilmiş türlerdir.

Tabi ki diğer her köpek türü, hayvan doğası gereği ısırabilir, ama bu, pitbull saldırıları ve ölümleri istatistikleriyle karşılaştırdığımızda, çok önemsiz kalan bir konu haline gelir.

pitbullar sahibine saldırır mı sorusunun cevabı burada presa canario https://huglero.com
presa canario

Eğer bir pitbull heyecanlıyken tetiği harekete geçerse, saldırır ve ısırır. Birinin tetiklenmesi, ortamda bulunan diğer pitbull cinsi köpekler varsa onlarınkini de tetikleyebilir.

Doğaları gereği ısırıkları kilitlenen bir mengene gibidir, ve hedefleri ölüp hareketsiz kalana kadar sürüklerler ve çenelerini açmazlar.

Pitbull saldırılarının çoğu küçük hedefker olmakta

Herhangi bir canlı, hedefleri olabilir ama istatistiksel çoğunluğa göre, tercihlerini en fazla diğer köpekler, çocuklar, küçük yapılı insanlardan yana kullanmaktadırlar.

Yani asılı soru, pitbull sahibine neden saldırır değil, pitbull saldırır mı, saldırırsa genelde kimlere saldırır? olmalı.

Saldırıların çoğu, pitbull’un bahsettiğimiz tetiğinin harekete geçmesiyle başlar, köpeğin gözü bir şey görmez olup, hedefini öldürmesiyle son bulur.

Daha sonra öldürme işi bittikten sonra, köpek kuyruğunu sallayarak, yaptığı davranışın kötü ya da haince olduğunun farkında bile olmadan hedefini bırakır ve çekilir. Bunu yaşayanın kendi sahibi olduğunu düşünün, gerçekten de çok üzücü bir tablo.

Unutmamak gerekir ki, bu yukarıda bahsettiğimiz ‘tetik’ ve onun harekete geçmesi, köpeğin ‘kırmızı alan’ dediğimiz bölgeye gitmesine neden olur. Abd’de bu duruma gelen köpekler ötenazi ile uyutulmak zorunda kalıyor.

Parkta gezinirken, başka köpeği görüp ona saldıran, ayırdıktan sonra da sahibine saldıran, yardım ekiplerinin yangında ya da acil durumda kurtarmaya gelmelerine rağmen heyecanla onlara saldıran, parkta bahçede birden o güne kadar çok uysal olmasına rağmen birden gördüğü küçük bir çocuğa saldıran ve kontrol edilmesi mümkün olmayan bir hal alan durumlar ortaya çıkması gibi, geri döndürülemez durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Netice itibariyle, pitbull’lar orjinalinde, insan dostu ve insana yardımcı ve çocuklara da bir dost iken, insanoğlu’nun fabrikasından çıkan pitbull cinsi köpekler, yine dost canlısı olabilirken, ansızın umulmadık yerlerde birden delirebilmekte ve zarar verebilmektedir. Bir pitbull sahibine neden saldırır cevabı aslında gördüğünüz gibi açık.

Yetiştireceğiniz köpeği seçmeden önce mutlaka gerçekçi bir tabloda gelecek planlaması yapmanız, hem sizin, hem bir hayvanın hem de çevrenizdeki masum insanların, hayatları açısından büyük önem taşımaktadır.

Görseller: 15fakten pinterest dogtime

Daha Fazla Göster

Bir Yorum

  1. Pitbull anlatıyorsunuz ama kullandığınız resimlerin 1 tanesi bile pitbull değil. bence siz konuyuı biraz daha araştırın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu