Sağlık Yaşam

Laurik Asit Nedir? Nelere İyi Gelir?

Hindistancevizi yağında bulunan laurik asit nedir? Hindistancevizi yağı doğal güzellik ve sağlık diyetlerinde oldukça fazla popüler olan bir gıda. Sayısız blog ve doğal sağlık sitesi, çatlayan cildi iyileştirmekten, çürükleri ve morlukları gidermeye kadar her sorunu giderebilen bir mucize ürün olarak lanse ediyor.

Bununla birlikte, hindistancevizi yağını aktif maddelerine ayırdığınızda, işler daha az mucizevi ve daha çok ‘bilim’ gibi görünmeye başlamakta.

Laurik asit, hindistan cevizinin içerdiği bu aktif maddelerden biri. Hindistan cevizi yağı içindeki yağ asitlerinin yaklaşık yarısını oluşturan orta uzunlukta uzun zincirli bir yağ asidi veya lipittir.

laurik asit nedir? kullanım alanları nelerdir? Laurik asit özellikleri ve faydaları. https://huglero.com

Laurik asit nedir? Özellikleri nelerdir?

Laurik asit, hindistan cevizinden çıkartılan ve bazen monolaurin geliştirmede kullanılan güçlü bir madde. 
Monolaurin , bakteri , virüs ve maya gibi patojenlerle savaşabilen bir antimikrobiyal ajandır. Laurik asit ya da diğer adıyla, dodekanoik asit , 12-karbon atom zincirine sahip doymuş bir yağ asididir , bu nedenle orta zincirli yağ asitlerinin birçok özelliğine sahiptir. Laurik asitin tuzları ve esterleri  laurat olarak bilinir.

Tahriş edici olduğu ve doğada tek başına bulunmadığı için, laurik asidi tek başına alıp tüketemeyiz. Büyük olasılıkla hindistancevizi yağı veya taze hindistancevizi şeklinde elde edilebilir.

Bu da ilginizi çekebilir: Dünyanın en güçlü doğal antibiyotiği

Hindistancevizi yağı hakkındaki bazı bilinmesi gerekenler:

  • Hindistan cevizi yağı beyazdır ve 23,9°C’nin altında katı haldedir. Bunun üstünde sıvıya dönüşür.
  • %80 üzerinde doymuş yağ içerir.
  • Maya enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olabilecek kaprilik asit içerir .

Laurik asit faydaları nedir?

Hindistan cevizi yağı, çığır açan bir hızla araştırılıyor olsa da, araştırmaların çoğu, rapor edilen faydalarından yağda neyin sorumlu olduğunu tam olarak belirlemiyor. Hindistan cevizi yağı, laurik asitten çok daha fazlasını içerdiğinden, hindistancevizi yağının tüm faydalarının laurik asit kaynaklı olduğunu iddia etmek biraz zor olacaktır.

Yine de, 2015’de yapılan bir analize göre , hindistancevizi yağına bağlı faydaların çoğunun doğrudan laurik asit faydaları ile bağlantılı olduğunu öne sürülmüş. Laurik asidin diğer faydalarının yanı sıra kilo vermeye yardımcı olabileceğini ve Alzheimer hastalığına karşı koruyabileceği öne sürülmekte. Kan kolesterol seviyeleri üzerindeki etkilerinin de hala ayrıca açıklığa kavuşturulması gerekiyor.

Bu araştırma, laurik asidin faydalarının vücudun asidi nasıl kullandığının bir sonucu olduğunu göstermektedir.

Laurik asidin çoğu doğrudan karaciğere gidiyor ve burada yağ olarak depolanmak yerine enerjiye dönüştürülüyor. Diğer doymuş yağlarla karşılaştırıldığında, laurik asit özellikleri bakımından, yağ depolamaya en az yol açan maddelerden biri diyebiliriz.

Laurik asit faydaları ve özellikleri. Laurik asit ne işe yarar? https://huglero.com

Laurik asit ne işe yarar, nelere iyi gelir bir bakalım:

Sedef hastalığı için laurik asit

Bir çok doğal sağlık sitesi genellikle kuru cilt ve sedef hastalığı gibi durumlar için bir tedavi olarak hindistancevizi yağını önermekte.

Yine, laurik asit hindistancevizi yağını oluşturan bileşenlerin sadece bir parçası olduğu için, bu faydalardan tek başına yağ asidinin mi yoksa hindistancevizi yağı bileşenlerinin bir kombinasyonunun mı rol oynadığını olduğunu söylemek zor.

Bu da ilginizi çekebilir: Biyodinamik tarım nedir? Organik tarımdan farkı nelerdir?

Hindistan cevizi yağı oldukça nemlendirici ve cilde uygulanmasının güvenli olduğu düşünülür, bu da anormal derecede kuru ciltlerin tedavisinde oldukça faydalı.

2013 yılında yapılan bir araştırma , mevcut bir cilt losyonuna yalnızca saf hindistan cevizi yağı eklemenin hem hidrasyon hem de cilt elastikiyetinde artış sağladığını bulmuş.

Sivilce için laurik asit

Laurik asit antibakteriyel özelliklere sahip olduğundan, sivilceyle etkili bir şekilde mücadele ettiği bulunmuştur . Propionibacterium acnes bakterisi ciltte doğal olarak bulunur. Aşırı büyüdüklerinde sivilcenin gelişmesine neden olur.

2009 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçlarında, laurik asidin iltihabı ve mevcut bakteri sayısını azaltabileceğini bulunmuş. Laurik asitin, yaygın bir akne tedavisi olan benzoil peroksitten bile daha etkili olduğu ortaya çıkmış. 2016 yılında yapılan bir diğer çalışmada , laurik asidin akne ile mücadele özelliklerini yeniden teyid edilmiş.

Elbette bu sivilcenize doğrudan hindistancevizi yağı sürmeniz gerektiği anlamına gelmez. Araştırmacılar saf laurik asit kullandılar ve ileride bunun akne için antibiyotik tedavisine dönüştürülebileceğini belirtmişler.

Laurik Asit kullanım alanları nereler? Nasıl kullanılır?

Laurik asit ve hindistancevizi yağının topikal faydalarından yararlanmak için doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz . Akneli kişiler için bu tavsiye edilmese de, cilt hidrasyonu ve sedef hastalığı gibi sorunları ele almak söz konusu olduğunda risk oldukça düşük olmakta.

Hindistan cevizi yağı yemek pişirmede de kullanılabilmekte. Tatlı, cevizli tadı, çift ​​çikolatalı paleo kek ve paleo muz ekmeği gibi tatlılara mükemmel bir katkı sağlayıp aroma verebilmekte.

Ayrıca sebzeleri sotelemek veya tatlı patates püresi gibi yiyeceklere lezzet katmak için de kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak

Hindistan cevizi yağı, bir çok yazının iddia ettiği gibi tam bir tedavi olmasa bile, yine de sağlığa yararlı bir çok özelliğe sahiptir. Laurik asitin, bu faydaların bazılarıyla doğrudan ilgisi olabilir.

Genel olarak ne kadar yağ aldığınıza dikkat edin , ancak diyetinize hindistancevizi yağı veya laurik asit eklemekten çekinmeyin. Topikal kullanım, cilt bakımı rutininizi de olumlu anlamda değiştirebilir.

Daha Fazla Göster

2 Yorum

    1. Merhabalar Sayın Baharci
      Yurt içinde bende bulamadım. Yurt dışından getirtebiliyorsanız ya da getirebilecek birisiyle iletişime geçebilirseniz olabilir. Yorumunuz için çok teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu