Sağlık Yaşam

Cüzzam Hastalığı Belirtileri Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lepra, “Mycobacterium leprae”, ya da halk arasında bilinen adıyla Cüzzam nedir? Cüzzam hastalığı belirtileri nedir ve tedavisi nasıl yapılmaktadır?

İlk defa 1876 yılında Norveçli bilim insanı Armauer Hansen tarafından tespit edilen cüzzam mikrobu deriyi tutarak yayılan ve vücuda bu şekilde hükmeden bir hastalıktır.

Cüzzam hastaları toplumda barınamamaktadırlar ve bu hastalar devlet trafından kayıt altında tutulup kendilerine yaşam alanları belirlenmektedir. Son kayıtlara göre ülkemizde 544 kayıtlı cüzzamlı hasta bulunuyor. Kimi farklı kaynaklara göre de bu rakam 570 civarında.

Araştırmalar cüzzam hastalarının genellikle kırsal kesimlerde yaşayan kişiler olduğunu gösteriyor.

Cüzzam Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Cüzzam hastalığına irsi diyebiliriz. Sağlıklı bir insan vücudu bağışıklık sistemine sahiptir ve mikroplara karşı vücut kendini savunur. Fakat bazı insanlarda bu mikroba karşı bağışıklık sistemi yoktur ve bu da aileden gelen bir özelliktir. Bu mikrop sadece insanlardan insanlara bulaşıyor, başka bir bulaşma şekli yoktur.

Bu yüzden cüzzam hastaları sağlıklı insanlarla bir arada yaşayamaz, en ufak bir yakın temasta hastalık mikrobu sağlıklı insana da bulaşır.

Cüzzam Hastalığı Belirtileri Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? https://huglero.com

Cüzzam hastalığı türleri neler?

Cüzzamın bilinen üç çeşidi bulunmakta. Bunlar;

  1. Tüberküloid lepra
  2. Borderlayn lepra
  3. Lepromatöz lepra

Cüzzam Hastalığının Belirtileri ve Teşhisi

  • Vücutta,zamansız oluşan kepeksiz ve yuvarlak olmayan lekelerin belirmesi ve zaman zaman kaşıntı yapması
  • Sık sık tekrarlayan burun kanamaları ve burun tıkanıklıkları,
  • Kol ve bacak sinirlerinde ağrıların başlaması ve el parmaklarının(4. ve 5.) içe doğru bükülme, eğilme göstermesi,
  • Alt göz kapaklarının hareketsiz duruma geçmesi ve kapanmaması durumu,
  • Dizlerde ve dirseklerde yara izleri,
  • Yüz bölgesinde oluşan ödem.

Hastalığın Tedavisi

İlk teşhis çok önemlidir ve doğru teşhis sonrası tedavi mümkündür.Teşhis gecikmiş ve hiç tedavi görmemiş hastalarda 10-20 sene sonrası sakatlıklar ve vücutta dökülmeler baş göstermeye başlar.Tedavi süreci önemlidir ve en az 3 ilaç şeklinde kombine bir tedaviye başvurulur.

Kısa zamanda hastalık sorunsuz şekilde tedavi edilebilir. Yaraların ve görsel sorunların giderilmesi adına hasta, doktor kontrolü altında kalabilir.

Cüzzam hastalığına irsi diyebiliriz. Sağlıklı bir insan vücudu bağışıklık sistemine sahiptir ve mikroplara karşı vücut kendini savunur.

Fakat bazı insanlarda bu mikroba karşı bağışıklık sistemi yoktur ve bu da aileden gelen bir özelliktir. Bu mikrop sadece insanlardan bulaşır, başka bir bulaşma şekli yoktur. Bu yüzden cüzzam hastaları sağlıklı insanlarla bir arada yaşayamaz, en ufak bir yakın temasta hastalık mikrobu sağlıklı insana da bulaşır.

Bunu da okuyun: Bozuk Et Nasıl Anlaşılır? Yine De Yenirse Ne Olur?

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu