Bahçecilik ve tarım

Ceviz Ağacı Kış Bakımı Nasıl Yapılır?

Ceviz Ağacı Kış Bakımı Nasıl Yapılır? Ceviz ağaçlarınızı kış için hazır hale getirdiniz mi? Kış uygulamaları için yapılması gereken uygulamaları yaptınız mı? Ceviz hakkında bilmediğiniz ve merak ettiğiniz bilgiler için ve kışın ceviz bakımı nasıl yapılır öğrenmek için yazının devamını okumanızı ve videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

Yeni Trend Ceviz Yetiştiriciliği

Ceviz Yetiştiriciliği ülkemizde hızla yükseliş gösteren bir grafiğe sahiptir. Yüksek kazanç imkanlarına sahip ceviz meyvesi, bir çok yatırımcı için ilgi odağı haline gelmiş ve gelmektedir. Ceviz meyvesi tercih edilen çeşide bağlı olaraktan 3 – 4 yıl çerisinde ürün vermeye başlayarak, kabuğu soyulmuş halde kilogramı 15 – 20 tl arasında üreticisine para kazandırmaya başlamaktadır. Hal böyle olunca, yatırım yapmaya meraklı insanların da yetiştiriciliğe uygun araziler bakmaya başlamasına sebep olmaktadır.

kış ceviz ağacı https://huglero.com

Peki; yetiştiriciliğine başladığımız ceviz fidanlarının bahar ayına daha sağlıklı bir şekilde girmesi için gerekli önlemleri alıyor ve uygulamaları yapıyor muyuz?

Bu yazı ceviz yetiştiriciliği sırasında hiçbir zaman kimyasal zirai ilaçlar kullanmayacağınız anlamına gelmemektedir. Mecbur kalınan durumlarda o ilaçlara da başvurmanız gerekecektir. Amacımız yıl içerisinde girdi maliyetlerinizi azaltıp, kazancınızı yüksek tutmaktır.

Buradan ceviz tarım takvimini indirebilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir: Mantar hastalıkları için bitki koruma ilaçları

Cevizde kış bakımı nasıl yapılır? Kış Uygulamalarının Önemi Nedir?

Cevizde kış bakımı nasıl yapılır? kışın ceviz bakımı nasıl olur?Ceviz ağacı kış bakımının önemi nedir? https://huglero.com

Bir çok meyve yetiştiricisi yaprak döküm zamanına ve kış uygulamalarına dikkat etmemekte ve bahçesini kışın çetin şartları ve nemli ortamda ağaca nüfus edecek mantari hastalık etmenleriyle baş başa bırakmaktadır. Peki bu noktada yapılması gerekenler nedir, kışın ceviz bakımı nasıl yapılır diye soracak olursanız;

  • Ağaçlarınızın yaprak döküm oranı %50 olduğunda ilk bakırlı ilaç uygulamanızı yapmanız.
  • Yaprak döküm oranı %100 olunca ikinci bakır uygulamanızı yapmanız.
  • Bir önceki üretim yılında hasatı aldıktan sonra ağaçlarınızda mantari hastalık etmeni vardı ve mücadele etmediyseniz. Mantari hastalıklarla mücadele de kullanılan bir kimyasal uygulamanız ( Bahçedeki hastalık etmenini ortadan kaldırmak için ).
  • Bir önceki üretim yılından kalan budama artıkları varsa onların yakılarak imha edilmesi. Evime götürüp yakarım diyorsanız. Acele edin ve kısa sürede yanmış olmasını sağlayın.
  • Ağaçlarınızın diplerine temiz – yabancı ot tohumlarından ve toprak altı zararlılarından ari – hayvan gübresi takviyesi yapmayı unutmayın.
  • Genç fidanlarınızı / ağaçlarınızı kış donlarından korumak istiyorsanız. Bedenlerini iplik dokuma çuvallar ( balyalar ) ile sarın.

*** Plastik boya vb. malzemeler ile boyandığını görüyorum bir forum sitesinde veya sosyal medyada. Bu uygulamayı sağlıklı bulmuyorum. Boya da bir kimyasal. Kimyasal ilaç kullanmak istenmiyor fakat kimyasal içerikli boya kullanılıyor! Tezat bir nokta… Yorum sizlerin.

  • Ya da hazırladığınız Gülleci Bulamacı’nın dibinde kalan tortuyu biraz sulandırarak ağaçlarınızın bedenlerine sürün. Kış soğuklarından koruma ve bahar ve yaz aylarında ortaya çıkan kırmızı örümcek, bit gibi zararlıların uzak durmasını sağlamakta kullanılan etkili bir yöntem.

Kışın ağaçlarınız için yapacaklarınız bu kadar ve kolay işte.

Ceviz ağacı kış bakımı nasıl yapılır? Ceviz meyvesi https://huglero.com

Peki Az Para Harcayıp Yapacağımız Ceviz kış Uygulamaları Nelerdir?

Bakır içerikli uygulamalar; Ceviz ağacı Bordo Bulamacı uygulaması. Nasıl hazırlandığına ilişkin bir yazımız mevcut.

Mantarların sebep olduğu hastalıklar ile mücadele de kullanılacak ilaç; Alış veriş yaptığınız zirai bayiye danışabilir ya da bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Gülleci Bulamacı, her derde deva demiştik. Burada da yanımızda yer alıyor.

Yukarıda bahsi geçen uyarılar, siz üreticilerin kış aylarında yaptığı küçük hamleler ile bahar ve yaz aylarında karşılaşacakları sorunların şiddetini azaltacaktır. Kış aylarında alınan bu önlemler hasat zamanında daha kaliteli meyveler alabilmemiz için bir temel oluşturacaktır. Yazın karşılaştığınız sorunları ve masraflarınızı göz önüne alarak ilerleyin lütfen sevgili arkadaşlar.

Dip Not: Bu uyarılar, bitkilerinizde varsa beslenmeden, toprak ve sudan kaynaklı  sorunlar olmadığı düşünülerekten yapılmıştır. Eğer bu konularla ilgili bir sorununuz varsa lütfen yorumlarınız ile bize ulaşın.

Detaylı anlatımın bulunduğu videoyu da izleyebilirsiniz

Daha Fazla Göster

Zir. Müh. Sercan Çiftçioğlu

Ege üniversitesi Ziraat mühendisliği mezunu, Ziraat danışmanı. Uygun arazi işleme, toprak koşulları ve su kalitesi hakkında arazi sahipleri ve işletmelerle çalışmaktayım. Bahçe ve tarım işlerinde meraklılara elimden geldiğince yardım etmeyi seviyorum. Film izlemek, dağcılık ve tırmanıcılık da sevdiğim aktiviteler.

2 Yorum

    1. Fatih selamlar,
      Üzüm arasına ceviz dikme düşüncesi var ise; üzüm yetiştiriciliğine son mu vereceksin? Yoksa ikisine birden devam edecek misin? Son vermeyi düşünüyorsan, ilk 3 yıl boyunca rahat olur ama sonrasında cevizin boy ve taç yapması durumundan kaynaklı; arazi işleme ilaçlama ve gölgeleme sorunundan kaynaklı üzümlerden istediğin randımanı almamaya başlayabilirsin. Ceviz diktikten sonra artık ceviz yetiştiriciliğine yönelmeye başlayacağını düşünüyorum. Cevizde kazançlı bir ürün, eğer şartların buna uygunsa düşünmemek için hiç bir neden yok. Teşekkürler yorumun için. İrtibatta kalalım lütfen.
      Sevgiler,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu