Blog

BMC’nin Yerli Pikapı TULGA tanıtıldı, Cumhurbaşkanı Tarafından Test edildi

Ürettiği sivil araçların yanında askeri araçlarıyla da her daim adından söz ettiren BMC, bu sefer de, TEKNOFEST İstanbul’da yeni askeri pikap modelini tanıttı. Yetkililer aracın adını Osmanlıca ‘miğfer’ anlamına gelen TULGA olarak belirlemişler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla bu isimde karar kılınmış.

BMC yönetim kurulu üyesi Taha Yasin Öztürk’ün açıklamalarına göre, aracın 7 farklı versiyonu olacak ve planlarına göre Ocak ayında diğerlerini de tanıtacaklar.

İlk kez gün yüzüne çıkan BMC’nin yeni ve yerli pikapı TULGA, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde (TEKNOFEST İstanbul) test edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu, Türkiye‘nin en büyük teknoloji etkinliği TEKNOFEST İstanbul’da, BMC’nin ilk kez sergilediği pikap tipi aracı inceledi.

Yetkililerin açıklamalarından sonra aracı kendisi kullanarak test eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra aracı imzaladı.

Taha Yasin Öztürk, Ocak ayında tanıtacakları diğer 6 model de dahil olmak üzere, hem sivil hem askeri pazarı hedefleyecek araçlar üzerinde 2 yıldan bu yana çalışmakta olduklarını belirtti.

BMC TULGA Özellikleri:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aracın fazla sesli olduğu ve ‘sesini kısın’ diye talimat verdiği için, yetkililer aracın yalıtımını tekrar gözden geçireceklerini belirtseler de, aslında aracın zırhlı ve bu zırhı arazide dans ettirecek güçte bir motoru olduğunu düşünürsek, gürültüyü çok da yadırgamamamız gerektiğini söyleyebiliriz. Bu kusuru saymazsak, yerli pikap BMC TULGA’nın teknik özellikleri oldukça tatmin edici.

Taha Yasin Öztürk’ün belittiğine göre, Cumhurbaşkanı’nın kullandığı tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen BMC TULGA Pikap’ın özellikleri şöyle:

  • Ağırlık 6 ton,
  • 5 kişi taşıma kapasiteli,
  • Kasaya doçka takabilme özelliği,
  • 3.8 L 280HP, 2800 Nm güç üreten dizel motor,
  • BR7 balistik koruma seviyesinde,
  • Mayına dayanıklı,
  • Dijital göstergeler,
  • Dijital perde özellikli, yarıya kadar açılabilen zırhlı yan camlar

BMC nasıl tamamen yerli?

Tamamen yerli derken, neredeyse tamamına yakını yerli üretim bu yeni pikap. Bu gerçekten de büyük bir başarı.

Peki BMC Türk mü? Bildiğiniz üzere BMC (British Motor Company), bir İngiliz markası olsa da, aslında %100 yerli bir marka. BMC, 1964 yılında %74 olan yerli sermaye oranıyla İzmir‘de kuruldu. İlk yıllarda Austin ve Morris markalı ticari araçları üretti. 1966 yılından itibaren kamyonkamyonettraktör ve motor üretmeye başladı. 1989 yılında tüm patent ve lisans hakları satın alınarak Türkiye’nin %100 yerli sermayeli tek ticari araç üreticisi konumuna yükseldi.

BR7 balistik koruma, bu segmentteki, lüks ve diğer emniyet mensuplarının kullandığı hafif zırhlı araçlar için gerekli olan en iyi standart olarak karşımıza çıkmakta.

Tulga’nın tasarımı yeterince güzel

Tasarım anlamında bir çok kişi tarafından olumlu ve olumsuz eleştiriler almış durumda. Kimileri aracı yeterince modern bulurken, kimileri de tasarımı çok kötü olarak yorumlamış. Elbette güzellik tamamen göreceli bir kavram ve ‘herkesin hayatına kimse karışamaz’.

Bence tasarım anlamında muadillerinden hiç bir eksiği olmayan araçta BMC güzel iş çıkarmış. Öncelikle zıhlı bir aracın üretimi, seri üretim bir araç gibi kolayca kalıplanıp üretilemeyeceğini, (zırh kaporta altında kabin halinde olsa bile) tasarım anlamında bir çok zorluğu olduğunu bilmeden olumsuz eleştiri yapmamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda BMC TULGA hem modern, hem kaslı görünümüyle gerçekten güzel tasarlanmış diyebilirim.

İç mekan olarak da, gerek fonksiyonel direksiyon, gerek dijital göstergeler ve ön paneli, oldukça şık ve neredeyse Japon muadillerinden bile daha iyi diyebiliriz.

Öte yandan elbette aracın özgün bir tasarım olmadığını ve Amerikan ordusunun sembolü olan Hummer’den oldukça fazla esinlenilmiş olduğunu söylemek de pek yanlış olmaz diyebiliriz.

BMC TULGA pikap’ın gelecek olan diğer 6 versiyonunun içinde olacak olan sivil kullanım amaçlı versiyonları ise muhtemelen çok daha hafif ve düşük motorlu olacaktır. Şirketin bu araçları başarılı şekilde iç pazara sunması ve özellikle dış pazara ihraç edebilmesi, hem marka algısının hem de ülkenin ihracatının büyümesinde önemli katkıları olacaktır diye umuyorum. Unutmamak gerek ki, Hummer, konforsuzluk abidesi olmasına rağmen, Abd ordusunda kullanılmaya başlandıktan sonra sivil kullanıma sunulmuş ve çok rağbet görmüştü.

Görseller: bmc, aa

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu