Bahçecilik ve tarım

Ağaçlık arazide toprak ıslahı yapılabilir mi?

Ağaçlık arazinizde verim düşük ve bir türlü düzeltemiyor musunuz? Ne gübre ne sulama kar etmiyor. Toprak ıslahı mı gerekli? Muhtemelen bu bizim yaşadığımız sorunun bir benzeri olsa gerek. Geçenlerde Aydın bölgesinde bir yakınımın arazisini ziyarete gittim. Arazisi portakallık ancak bir kenarına kendi yiyeceği kadar domates biber dikerek değerlendirmek istemiş her yıl yaptığı gibi. Ancak maalesef verim çok az alıyor. Arazi çok taşlı kumlu toprak yapısına sahip ve sulama çok verimli olmuyor. Toprağın su tutma özelliği çok zayıf olduğundan, sıcak yaz günlerinde tavının kaçması sadece bir kaç gün sürüyor. Peki bu portakal bahçesinin toprak verimliliği nasıl artırılabilir ya da daha genel bir tabirle ağaçlık arazide toprak ıslahı nasıl yapılır?

Taşlık arazide toprak ıslahı nasıl olur?

Yamaç bölgelerde olan yerleşim yerlerinde eskiden, sel suyu basmasını sönümleyen çay yatakları kumlu-taşlı, yani kayır toprak denilen toprak yapısına sahip olmakta. Yıllar sonra bu alanda ağaçlandırma yapılınca da toprağın su tutma kapasitesi düşük olduğu için verimsizlikler görülmekte. Toprak ıslahı da bu noktada gündeme gelmekte.

Maalesef toprak ıslahı ucuz ve basit bir işlem değil. Dünyanın parasını harcadıktan sonra da elde edeceğiniz verim geçici bir süre olabilmekte maalesef.
Şöyle örneklemek gerekirse, önceki şirketimde 1200 dönüm arazide toprak ıslah çalışması yaptık ve akıl almaz maliyetler sonrasında arazide kot 80 cm kadar yükseltildi. Ancak bu çözüm yöntemi yalnızca 8-10 yıl kadar fayda etti. Islah çalışması sonrası dikilen ağaçların kökleri 80 cm altında kalan verimsiz toprağa ulaşınca, yine ağaçlarda verimsizlik yaşanmaya başladı.

Ağaçlık arazide toprak takviyesiyle ıslah yapılmaz

Bir araziye taşıma toprakla toprak ıslahı yapmak, aşırı zor ve pahalı bir süreçtir.
Zaten ağaçların olduğu arazilerde ise toprak takviyesi yaparak ıslah çalışması mümkün değildir.
Ağaç bulunan yerlerde toprak takviyesiyle yükseltme yaparsanız ağaç kök boğazı toprak altında kalacak ve yüksek ihtimal ağaçların gövdeleri ile kök boğazı bölgelerinde hastalıklarla karşılaşmanıza neden olacaktır ve kök boğaz çürüklüğü meydana gelecektir.

Toprak ıslahı gereken arazide meydana gelen boğaz kök çürümesi https://huglero.com
https://ecommons.cornell.edu

Peki ağaçların verimini artırmak için nasıl ıslah edebiliriz?

Hayvan gübresiyle. Toprak ıslahı da yapabileceğiniz bol bol hayvan gübresi takviyesi yaparak hem toprağın su tutma kapasitesini artırıp hem de mineral ve organik madde miktarını artırabilirsiniz. Bu şekilde organik takviyeyle toprak seviyenizi fazla yükseltip ağaç bedenini gömmeden bir nebze olsa da veriminizi artırabilirsiniz.

Nasıl hayvan gübresi kullanmalıyım?

Bazı takipçilerim gülleci bulamacı kullanımıyla ilgili yazımda geçen yorumlarda hayvan gübresi kullanmaları sonrası toprak altı zararlılarının ve yabancı ot tohumlarının araziye bulaştığından şikayet etmekte. Bu durum da sizin bakım maliyetinizi ve mücadelenizi artıracaktır. Bunu önlemek için temiz ve yıkanmış hayvan gübresi kullanmanız arazinizde hastalık ve zararlı buluşması riskini azaltacaktır. Uygun şartlarda temin edilmiş hayvan gübresiyle devamlı olarak toprağınıza takviye yapmak topraktaki molekül boşluklarını dolduracak, toprağı daha yoğun ve birbirini tutan bir hale getirecektir. Bu durum toprağın hava geçirgenliğini azaltarak köklerin çürümesinin önlenmesinde yardımcı olacağı gibi, suyun kök bölgesinde daha fazla tutunmasını sağlayacak, ayrıca tabii ki toprağı da besleyecektir.

Görsel: .flickr

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu