Bahçecilik ve tarım

5 Adımda Balkon Bahçeciliği Nedir? Nasıl yapılır?

Balkon bahçeciliği, bu işe yeni girişmek isteyenler için oldukça merak uyandıran ve ilgi çeken bir konu. Ancak başarısız olmamak için bazı noktaları bilmemiz, hem zaman hem de emek açısından önemli olabilir. Peki balkon bahçeciliği nasıl yapılır? Bu işe basıl başlanır? Balkonda neler yetiştirilebilir ve bunlar nerelerden tedarik edilebilir?

Corona virüsle beraber herkes evine kapandı ve evini daha ferah bir yere çevirmek isteyanler, evde canı sıkılan ve zamanını hobi aktiviteleriyle geçirmek ve elini toprağa bulamak ve stres atmak isteyen bir çok insan evini, odalarını ve balkonunu yeşillendirmeye başladı.

Yeri gelmişken şu notu eklemek istiyorum; toprakla uğraşmak kesinlikle ama kesinlikle en güzel stres atma yöntemlerinden biri. Deneyin, bunu siz de göreceksiniz. Bunun bir çok nedeni olabilir. Minik minik yavru filizlerinizin toptaktan çıkmaya başladığını görmenin mutluluğu olabilir, toprağın kokusu olabilir, sessizlik olabilir, belki tarih öncesinden gelen genlerimize kodlanmış bir şey de olabilir. O kadarını bilim adamlarına sorarız. Ancak çok rahatlattığı kesin. Neyse konumuza dönelim.

Balkon bahçeciliğine başlamadan önce şu 4 maddenin ne olacağı kararına varmamız gerekiyor.

Balkon bahçeciliğine nasıl başlanır?

1) Balkonun güneş görme durumu belirleme
2) Balkonda ne yetiştirileceğine karar verme
3) Balkon dizaynını yapma ve yetiştirilecek ürünlerin yerleşim düzenine karar verme
4) Toprak seçimi
5) Düzenli bakım yapacak disiplin

Balkon bahçeciliğinde saksı ya da yükseltilmiş yatak kullanımı

Amerika ve Avrupa’da zaten evlerin yapısı itibariyle insanlar kendi evlerinin arka bahçesinde meyve sebze, çiçek vb. rahatlıkla yetiştirebiliyorlar ve bu onlarda oldukça yaygın bir hayat tarzı. Ülkemizde ise maalesef apartman hayatı yaygın olduğu için müstakil bir bahçe köyler haricinde pek mümkün olmuyor.

Ama bu eksiklik yeşile bezenmek isteyen bir insan için bir engel değil. Eğer istersek kolaylıkla yaşadığımız yeri her türlü daha ferah ve yaşanılabilir bir mekana dönüştürebiliriz. Evin balonunu güzel bir dizaynla yeşillendirip, istediğimiz sebzeleri, çiçekleri, tamamen zevkimize uygun şekilde büyütebiliriz.

Balkon bahçeciliğine hangi bitkilerle başlayabilirim?

Balkonda bahçeciliğe ilk kez başlamak isteyen biri olarak bir heves çok para harcayıp gereksiz harcamalar yapıp başa çıkamama sonrasında hepsini kaybetme riskini ortadan kaldırmanız akıllıca olabilir.

Balkonda bitki yetiştirmeye uzun dikdörtgen saksılarda öncelikle basitten başlayabilirsiniz. Tüketmeyi sevdiğiniz sebzelerden başlayın. Bu sebzeler;

  • domates olabilir,
  • maydanoz,
  • biber,
  • nane,
  • fesleğen,
  • salatalık,
  • marul benzeri olabilir.

Pekala bunların hepsini bir arada yapmayı da düşünebilirsiniz. Yapılabilir de. Ancak hepsine göstermeniz gereken ilginin nasıl olduğunu bilmenizde fayda var. Çok fazla çeşitlendirmeden, bir kaç kök biber, domates ve biraz maydanoz yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Bu, ister bulunduğunuz şehirden ister internetten tedarik edeceğiniz tohum ya da hazır fideleriyle yapılabilir.

Balkon bahçeciliğinin size bir çok faydası olur. Bunlar;

Fesleğen, nane, maydanoz gibi sebzeler yetiştirirseniz mutfakta yemek yaparken her an kendi taze baharatınızı kullanabilirsiniz.
-Balkon bahçeciliği elbette sadece sebzelerle sınırlı değil. Minyatür ağaçlar, çiçek ve çeşit çeşit sukulentler de yetiştirebilirsiniz. Minyatür mandalina, portakal ya da tropik ağaçlar ve uzak doğu ağaçları da yetiştirebilirsiniz.
-Toprakla uğraşarak, küçük bitkilere can vererek hem stresinizi atar, hem de evinizi daha ferah bir yer haline getirirsiniz.

Balkonda saksı yerleşimi yaparken kendi manevra alanınızı kısıtlamayacak şekilde yapmaya özen gösterin. Balkon genişliğine bağlı olarak ‘raised bed gardening’ işine de girişebilirsiniz. Bu olay Amerika’da oldukça yaygın ve bunu sadece balkonda değil, müstakil evinizin bahçesinde de yapabilirsiniz. Fikir olması açısından videoya bakabilirsiniz.

Bu da hoşunuza gidebilir : 7 Yağ yakan smoothie tarifi

Raised bed – Yükseltilmiş bahçe yapımı


Raised bed gardening, yani yükseltilmiş yatak bahçeciliği, fotoğrafta gördüğünüz gibi yüksek bir çerçeve ya da sandık hazırlayarak içine verimli toprak koymaya ve ürünleri burada yetiştirmeye dayanıyor.

Balkon bahçeciliği nasıl yapılır?
Balkon bahçeciliği örneği

Yükseltilmiş bahçe kullanmanın avantajları:

  • Birincisi yanından gelir geçerken ürünlere zarar vermemiş olursunuz. Kendinize hareket alanı bırakıp geri kalan hacmi ürün yetiştirmeye ayıracak şekilde ayarlamış olursunuz.
  • Güzel bir ahşap görünümle balkonunuza stil katarsınız, ve verimli toprak gerektiği zaman toprağı rahatça değiştirilebilir, mineral desteği yapabilirsiniz.
  • Saksıdan daha geniş ve verimli alanınız olur. Ancak balkonda yapacaksanız, balkonun genel ağırlığını da hesaplayıp altını toprakla doldurmayıp sandığı bacaklarla da yükseltebilirsiniz.

Balkon bahçeciliği için nasıl toprak kullanılır?

Sebze yetiştirme toprağı nasıl olmalı merak edenler için söyleyebilirim ki içeriği çok zengin toprak kullanmamak gerekli. Toprak rengi koyulaştıkça içerik bakımından zengin bir hale gelir. Bununla eğer sebze yetiştirmeye çalışırsanız tohumu yakabilir.

Bunun için, balkonda bahçelik yaparken sebze yetiştirme toprağı olarak en uygun ya dış mekanda sebze yetiştirmek için hazırlanmış bitki yetiştirme ve saksı toprağı kullanın, ya da kendiniz hazırlayın. Kendiniz hazırlayacağınız zaman, yine hazır satılan torf toprak sebzeye ağır geleceği için, bunu etrafında ağaç ve bitkilerin olduğu park ve bahçelerden bulabileceğiniz toprakla karıştırıp inceltin.

Yukarıdaki video İngilizce olsa da arkadaşın torf toprağı normal toprakla karıştırmasını görebilirsiniz. Onun dışında yine dışarıdan topladığınız toprağı, koyun, tavuk, ya da en verimlisi solucan gübresiyle harmanlayıp kullanmanız yetiştireceğiniz sebzeleriniz için uygun bir zemin oluşturacaktır.

Toprağın sert ve fazla taşlı, yapışkan olmamasına dikkat edin.

Düzenli bakım yapma ve sulama

Her türlü hazırlık ve emeğinizden sonra yavrularınız filizlenmeye başladı. Ancak bu notada düzenli bakım ve sulamalarını yapmak, gerekirse doğal yöntemlerle koruyucu önlemler almak çok önemlidir. Sebzelerinizle ilgilenmeyi zamanında ve düzenli yapmazsanız yarı yolda ölebilirler ve tekrar baştan yetiştirmek için başka bir sezonu beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Diktiğiniz bitkilerinizin ya da tohumların özellikle ilk 5-6 gün diplerinin kuru kalmamasına ve düzenli sulama yapmaya özen gösterin. Bu dönem, köklerin toprağı kabul etmesi ve tohumların patlaması için kritik süreçtir. Daha sonraki uzamaya başladıkları dönemde özellikle sebzeler için sulamada aşırıya kaçmayın. Toprağı hafif nemlendirecek kadar sulamak en idealidir. Sebzelerde meyve alabilmek için biraz daha az sulamak en idealidir.

Direk güneş ışığından koruyun

Balkonda saksı ya da ekim alanınızın şekline göre toprağı tutan bölgenin yani saksının direk güneş ışığı almamasına özen gösterin. Bu hem toprak ısısının aşırı yükselmesini engelleyecek, hem de toprağın tavının çabuk kaçmasını yani nemini çabuk kaybetmesini engelleyecektir.

Yazımı beğendiyseniz paylaşmayı ve yorumlarda düşüncelerinizi belirtmeyi lütfen ihmal etmeyin.

Görsel: homeharvest pinterest recognizealeader

Daha Fazla Göster

Zir. Müh. Sercan Çiftçioğlu

Ege üniversitesi Ziraat mühendisliği mezunu, Ziraat danışmanı. Uygun arazi işleme, toprak koşulları ve su kalitesi hakkında arazi sahipleri ve işletmelerle çalışmaktayım. Bahçe ve tarım işlerinde meraklılara elimden geldiğince yardım etmeyi seviyorum. Film izlemek, dağcılık ve tırmanıcılık da sevdiğim aktiviteler.

Bir Yorum

  1. Küçük hazır biber maydanoz kitleri ile başlayabilirsiniz. Herkesin iyi kötü bir balkonu var. Emin olun çok kafa dağıtıcı eğlenceli bir hobi. Kuşlar da geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu